Sezonul sarbatorilor de iarna reprezinta o perioada minunata in care casele noastre stralucesc cu decoratiuni de Craciun traditionale sub mireasma prajiturilor scoase din cuptor.
In randurile ce urmeaza, vom explora diferite tipuri de decoratiuni traditionale de Craciun, de la cele folosite in ornarea casei la cele clasice pentru impodobirea bradului.
Ce sunt decoratiunile de Craciun traditionale?
Inainte de toate, sa vorbim putin despre originile acestor decoratiuni traditionale pentru a intelege semnificatia lor. Istoria Craciunului dateaza de mai bine de 4000 de ani, multe dintre traditiile noastre fiind sarbatorite cu secole inainte de nasterea lui Iisus. Cu toate acestea, cele mai multe traditii si obiceiuri pe care le respectam si in ziua de azi dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea. Printre aceste obiceiuri se numara impodobirea bradului, scrierea felicitarilor, oferirea de cadouri si mesele festive.
De-a lungul anilor, decoratiunile traditionale de Craciun au jucat un rol important in crearea unei atmosfere festive in luna decembrie si au devenit parte esentiala din aceasta perioada minunata.
Principalele culori de Craciun, care creeaza spiritul traditional, sunt verde, rosu si alb:
-
Verdele reprezinta bradul de Craciun, care este simbolul central al sarbatorilor de iarna;
-
Rosul simbolizeaza caldura, dragostea si bucuria pe care ni le aduce Craciunul;
-
Albul reprezinta zapada si simbolizeaza linistea pe care ne-o ofera aceasta sarbatoare.
Ce decoratiuni de Craciun traditionale nu ar trebui sa-ti lipseasca din casa
Decoratiunile traditionale aduc spiritul Craciunului in casele noastre, permitandu-ne sa cream o atmosfera confortabila si calda. Acestea includ figurinele, globurile de zapada si spargatorii de nuci.
Figurinele
In trecut, figurinele de Craciun erau in mare parte din lemn. Astazi, le gasim intr-o varietate de materiale, inclusiv din cristal, ceramica si plastic. Printre cele mai traditionale si semnificative din punct de vedere spiritual sunt figurinele care infatiseaza personaje din scena Nasterii Domnului, dar si renii, oamenii de zapada si elfii.
Totodata, multe figurine il infatiseaza pe Mos Craciun, popularizat de campania de marketing a Coca-Cola.
Globurile de zapada
Globul de zapada a fost inventat de austriacul Erwin Perzy, un mester vienez, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Scopul initial al globului era sa imbunatateasca luminozitatea in timpul procedurilor medicale. Facand acest lucru, i-a venit ideea globului de zapada de astazi. In magazinele din prezent, vei gasi globuri de zapada concepute ca simple bile sau ca modele mai elaborate cu scene in interior, precum peisaje de iarna sau scena Nasterii Domnului.
Spargatorii de nuci
Figurinele de spargator de nuci reprezinta in mod obisnuit soldati, regi sau cavaleri care poarta haine traditionale si arme. Realizate initial din lemn, aceste obiecte decorative aveau sa fie folosite inainte ca instrumente pentru deschiderea nucilor. Popularitatea lor a crescut foarte mult in secolul al XX-lea datorita faimosului balet “Spargatorul de Nuci”, compus de Piotr Ilici Ceaikovski. Acum, poti gasi spargatori de nuci intr-o diversitate de culori, dimensiuni si modele si le poti folosi atat ca ornamente pentru sufragerie, bucatarie sau scari, cat si ca decoratiuni pentru bradul de Craciun.